Tuesday, October 9, 2007

Malaikat Bawa Hidayah Malam Lailatul Qadar

Malaikat Bawa Hidayah Malam Lailatul Qadar
  Ibn Abdullah
Dengan  Nama Allāh, Yang Maha Pemurah, lagi Maha Mengasihani;
Segala Pujian dan  Kesyukuran hanya kepada All
āh; Selawat dan Salam keatas Muhammad Rasullullah.

Prologue: Pencarian Lailatul Qadar pada malam sepuluh terakhir Ramadhan masih belum berakhir dan umat Islam digalakkan supaya terus mengimarahkan adalah malam akhir bulan Ramadhan dengan memperbanyakkan ibadat kepada Allah Subhanahu Wa Ta'ala.

Kelebihan Nilai

Gandaan pahala melakukan amal ibadat pada malam berkenaan dikatakan mempunyai nilaiannya lebih 29,500 kali ganda kerana ganjaran pahala beribadat pada malam itu adalah lebih banyak dan baik melebihi seribu bulan.

Kebesaran Lailatul-Qadar adalah berdasarkan dua perkara. Pertamanya, kerana pada malam itu diturunkan Al-Quran dan keduanya, malam itu akan turun malaikat dalam suatu angkatan yang besar, penuh gilang gemilang untuk memberi taufik dan hidayah kepada orang berpuasa serta ibadat dengan ikhlas.

Disebut sebagai Lailatul-Qadar kerana pada pada malam itu akan turun malaikat untuk mengucapkan salam sejahtera kepada seisi penduduk bumi. Ia juga dikenali dengan nama Lailatul Syaraf bermaksud malam kemuliaan dan Lailatul Tajalli yang bermakna malam Allah SWT melimpahkan cahaya dan hidayah-Nya kepada orang yang berpuasa dan beribadat pada sebelah malamnya.

Penentuan tarikh dan malam sebenar berlakunya Lailatul-Qadar sering kali berlaku perselisihan pendapat di kalangan para ulama. Tetapi pendapat yang kuat menyatakan adalah pada malam ganjil sesudah hari kedua puluh Ramadan iaitu malam 21, 23, 25, 27 dan 29 Ramadhan.

Kini tinggal hanya empat hari lagi sebelum umat Islam meninggalkan Ramadhan dan meraikan sambutan Eidilfitri. Saat-saat akhir ini sering menguji kesungguhan kita untuk terus menikmati keindahan malam Ramadhan.

Justeru, di samping kita membuat persediaan menyambut hari raya, jangan pula melupakan kepentingan merebut peluang akhir yang disediakan Allah SWT, iaitu menggandakan pahala amalan pada malam Lailatul-Qadar.

Hikmah

 Allah SWT sendiri selalunya menyembunyikan beberapa urusan agama yang lain atas hikmah tertentu seperti:

• Allah SWT menyembunyikan Lailatul-Qadar untuk menguji umatnya sejauh mana tahap amal ibadat mereka sepanjang Ramadhan.

• Allah SWT menyembunyikan saat penerimaan do’a (ijabah segala doa) pada hari Jumaat supaya kita berdoa sepanjang hari itu.

• Allah SWT menyembunyikan sembahyang Wusta dalam solat lima waktu supaya kita memelihara semua waktu solat fardu.

• Allah SWT menyembunyikan isim adzam di antara nama-Nya supaya kita menyebut semua nama-Nya (Asmaul Husna)

• Allah SWT menyembunyikan makna maksiat yang sangat terkutuk supaya kita menghentikan melakukan apa juga bentuk maksiat.

• Allah SWT menyembunyikan siapa yang menjadi wali di antara mukmin supaya kita berbaik sangka terhadap semua orang mukmin.

• Allah SWT menyembunyikan kedatangan hari kiamat supaya kita selalu bersiap sedia.

• Allah SWT menyembunyikan ajal manusia supaya kita selalu dalam persiapan menemui-Nya.

Walau bagaimana pun berkaitan dengan Lailatul-Qadar, ulama bersepakat mengatakan bahawa terdapat beberapa tanda apabila berlakunya malam itu antaranya ialah:

• Orang berkesempatan melihat malam Al-Qadar dapat merasakan bahawa segala yang ada di bumi dan di langit bagaikan bersujud ke hadrat Allah.

• Sesiapa yang berkesempatan menemui malam Al-Qadar akan melihat suasana alam yang terang benderang walau pun berada dalam kegelapan.

• Sesiapa yang berkesempatan menemui malam Al-Qadar akan dapat mendengar salam malaikat dan tutur kata mereka.

• Orang yang berkesempatan menemui malam Al-Qadar akan diperkenankan segala doanya.

Bagaimanapun pahala ibadat pada malam Al-Qadar akan tetap mendapat ganjaran dari Allah Taala biarpun tandanya tidak dapat dilihat dengan mata kasar.

[Via BH]

No comments: