Friday, May 28, 2010

Rais: Samy, renungilah nasihat saya ikan busuk dulu di kepala

"Zaman sebagai pucuk pimpinan sudah berakhir. Ikan sentiasa busuk dan rosak dahulu di kepala, bukan di badan atau ekornya,"

Oleh ZULKIFLI JALIL
pengarang@utusan.com.my

PUTRAJAYA 27 Mei - Datuk Seri Dr. Rais Yatim yang berpengalaman bekerja di bawah kepimpinan lima Perdana Menteri mempunyai nasihat yang diharap beliau dapat direnung dengan hati yang ikhlas dan luhur oleh Presiden MIC, Datuk Seri S. Samy Vellu.

"Sahabat saya Datuk Seri S. Samy Vellu perlu tahu zaman sebagai pengikut sudah sampai.

"Zaman sebagai pucuk pimpinan sudah berakhir. Ikan sentiasa busuk dan rosak dahulu di kepala, bukan di badan atau ekornya," kata beliau dalam khidmat pesanan ringkas (SMS) kepada Utusan Malaysia hari ini.

Sehubungan itu, Menteri Penerangan, Komunikasi dan Kebudayaan itu menyelar tindak tanduk anak Presiden MIC itu, Vell Paari yang menuduh UMNO melakukan 'pembunuhan politik' untuk memecahbelahkan MIC.

"Kelakukan Vell Paari menampakkan politik dinasti keluarganya.

"Bapa diam, anak terpekik mengutuk UMNO sebagai kambing hitam, sedangkan kambing hitam ialah diri sendiri.

"UMNO dicari, disanjung bila beri keuntungan pada diri. (Sebaliknya) UMNO diberi tahi bila diri tersepit oleh politik perbalahan dalaman sendiri," katanya.

Menurut Rais, beliau berkeyakinan penuh bahawa keutuhan MIC masih ada tetapi cuma kepimpinannya masa kini sudah berlalu.

Justeru, beliau meminta Samy Vellu agar jangan takut untuk beredar menjadi pengikut apabila sudah gagal menjadi pemimpin.

Kata beliau: "Pimpinan Barisan Nasional jangan gentar dengan kenyataan Vell Paari kerana ia datang daripada seorang yang sedang beredar dari dalam untuk keluar,"

"Yang penting ialah suara masyarakat India di Hulu Selangor khasnya dan masyarakat 1Malaysia amnya yang mahukan perubahan," ujarya.

1 comment:

Anonymous said...

Is it not an irony. The lesson that he is trying to teach the MIC leader is the one he himself has not learnt.Ramalx